Od początku lutego rozpoczyna się sezon prześwietlania koron drzew owocowych.
Wykonując cięcie prześwietlające, jednocześnie wykonujemy cięcie odmładzające, regeneracyjne oraz cięcie formujące.
Zanim przystąpimy do prześwietlania drzew, należy zwrócić uwagę na jakich rosną podkładkach. Inaczej prześwietlamy drzewa rosnące na podkładkach silnie rosnących, natomiast w przypadku drzew rosnących na podkładkach karłowych prześwietlanie ogranicza się do cięcia formującego, sanitarnego i odmładzającego.
Należy pamiętać, że wszystkie rodzaje cięcia wykonujemy po to, aby ograniczyć wysokość drzew owocowych oraz utworzyć luźną koronę z kilkoma konarami 5-6-letnimi. Korona po prześwietleniu powinna być na tyle luźna, aby drzewa w okresie wegetacyjnym szybko obsychały po opadach deszczu, a promienie słońca mogły z łatwością docierać do każdego miejsca w koronie drzewa.
Na jabłoniach i gruszach 6-8-letnie konary stają się zbędne. Starsze konary są balastem dla drzewa, ograniczają plonowanie i należy je usunąć. Na śliwach i czereśniach usuwamy konary 5-7-letnie, u wiśni 3-5-letnie, a u brzoskwiń – 2-3-letnie.
Do połowy lutego powinniśmy zakończyć bielenie drzew owocowych – zabieg ten ogranicza ryzyko przemarzania odmian wrażliwych na niskie temperatury.
